Juha_I wrote:
T.M. wrote:
Sen pistemäisen hetkellisen lämpökuorman tuottaminen on juuri sitä väärää käyttöä. Logiikkasi mukaan pitäisi kieltää mankan käyttö koska ämpärillisen kaato otteen päälle pilaa kiipeilyritin ja mankkaa voi käyttää pelkästään ämpäristä kaataen... Mutku SUN kiipeilyt...
Oikeasti lämmin kesäpäivä voi rasittaa kiveä enemmän kuin oikein tehty puhalluslampulla kuivaaminen. Kuunana kesäpäivänä kiveen kohdistuu lämpimän ilman lisäksi kiveä kuumentavaa säteilyä.
Itse en ole koskaan kuivannut reittejä puhalluslampulla enkä kaatanut mankkaa otteille. Jos otteet olisivat niin märkiä, ja reitti niin vaikea, että pyyhkeellä kuivaaminen ei riitä, käyttäisin kuivaamiseen mielummin lämmintä (sanotaan nyt vielä kerran selvyyden vuoksi että lämmintä eikä kuumaa) ilmaa, kuin otteelle kaadettua mankkaa.
Nyt pää pois sieltä mankkaämpäristä
Sanoin, että mankalla kuivataan käsiä, ei kalliota.
Toki luonnossa tehot ovat ihan jotain muuta, kuin mitä pienestä puhalluslampusta irtoaa. Pitää kuitenkin muistaa, että luonnossa lämpötilan muutokset ovat hitaita ja vaikuttavat laajalla alueella.
Sen sijaan puhalluslamppun noin 1300C asteen liekki tuottaa lämpöshokin pienelle alalle kylmää kiveä ja äkillinen lämpölaajeneminen haurastutttaa otteen pintaa. Lisäksi miinus keleillä kiven pienissä halkeamissa oleva jää sulaa ja uudelleen jäätyy laajentuen, joka haurastuttaa otetta entisestään.
Jos et käytä puhalluslamppua otteiden kuivaamiseen, niin millä perusteella voit sanoa yhtään mitään jostain oikeasta kuivaamis tavasta 'lämpimällä ilmalla'? Itse taidat puhista vain lämmintä ilmaa.
Mikäli olosuhteet ovat kosteat-märät-jäiset, niin miksi yrittää väkisin muuttaa niitä? Varsinkin kun hyvin tietää tiettyjen toimenpiteiden aiheuttavan otteiden tarpeetonta eroosiota? Ilman puhalluslamppuja boulder reitit todennäköisemmin pysyy alkuperäisessä kiipeily kunnossa pidempään kaikkien kiipeilijöiden iloksi. Nykyisten ja tulevien.
Kuivia kiipeilykelejä odotellessa Hyvää Joulua!
Työskentelen rakennusalalla ja harrastan metallitöitä, eli tiedän mikä ero on puhalluslampulla ja kaasuhitsauslaitteilla. Puhalluslampulla (eli toholla) lämmitetään, eli ei kuumenneta, monia hyvinkin syttymisherkkiä materiaaleja tänäkin talvena erinäisillä työmailla ympäri suomea. Sekaannuksen välillemme saattaa aiheuttaa se, että puhalluslamppu -sanaa käytetään myös kovajuottamiseen ja hitsaamiseen soveltuvista laitteista (jotka tuottavat 1300C asteen liekin) joilla ei pitäsi olla mitään asiaa kiipeilyreiteille, koska niiden käyttö aiheuttaa pistemäisen kuumuuden joka haurastuttaa kiveä.
Jäisiä otteita ei kannata yrittää kuivata sen kummemmin mankalla kuin puhalluslampulla. Aluksi märille, ja (pyyhkeellä) kuivaamisen jälkeen kosteille otteille, ei väittämisestäsi huolimatta kannata kaataa mankkaa. Lämmin ilma on parempi vaihtoehto. Vinkkinä sen verran että kannattaa tutkia mitä vesihöyryn osapaine tarkoittaa ja miten lämpötilaerot vaikuttavat siihen sekä miten kosteus liikkuu kahden eri vesihöyryn osapaineen välillä.
Mustan lisäksi on olemassa myös valkoinen, samoin kuin kaikki harmaan sävyt, puhumattakaan väreistä... Samoin sekä mankkaa että puhalluslamppua voi käyttää sekä oikein että väärin.
Tässä vaiheessa kannattaa minunkin lopettaa ja toivottaa hyvää joulua sekä pikaista jääkiipeilykauden alkua!
ps. aina kannattaa kiivetä, jos ei muualle, niin puuhun.