Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /var/www/customers/klippi/public_html/phpBB3/common.php on line 106
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 160: htmlspecialchars(): charset `iso8859-10' not supported, assuming utf-8
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 87: htmlspecialchars(): charset `iso8859-10' not supported, assuming utf-8
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 129: htmlspecialchars(): charset `iso8859-10' not supported, assuming utf-8
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 130: htmlspecialchars(): charset `iso8859-10' not supported, assuming utf-8
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 214: htmlspecialchars(): charset `iso8859-10' not supported, assuming utf-8
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 916: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 916: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 916: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 1454: htmlspecialchars(): charset `iso8859-10' not supported, assuming utf-8
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3529: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3531: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3532: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3533: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
Slouppi • View topic - Olhavalla aina sattuu ja tapahtuu

Slouppi

Rock climbing and Bouldering in Finland
It is currently Fri Jun 05, 2020 15:22

All times are UTC + 2 hours
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 
Author Message
 Post subject: Olhavalla aina sattuu ja tapahtuu
PostPosted: Fri Jul 15, 2016 11:12 
Offline

Joined: Wed Sep 25, 2002 02:00
Posts: 161
Päätin eilen ohikulkiessani poiketa Olhavalla. En ollut vielä tänä kesänä kertaakaan kerennyt sinne ja muutenkin parina viime vuonna käynnit ovat jääneet vähille. Piti kuitenkin esitellä paikkaa parille aloittelevalle kiipeilijälle, joten kivahan sinne oli kävellä edes vilkaisemaan. Lähestyminen kävikin pikku treenistä, kun toinen noista aloittelijoista, viisivuotias poika, piti kantaa paikalle hartioilla. Ei hassumpi kokemus sinänsä.

Perillä aloin heti selvittää, onko paikalla kuinka paljon porukkaa, missä vene liikkuu ja niin edelleen. Telttoja oli jokunen. Rannasta näkyi, että venettä souti kaksi naishenkilöä, saaren tienoilla. Kysyin, saisiko venettä piakkoin tännepäin. Reaktioiden epävarmuudesta aloin heti päätellä, ettei kaikki ole ihan standardissa. Vetkuttelun jälkeen alkoivat kuitenkin meloa kohti mannerta, kuten sanotaan. Näin myös, että saarella oli jokunen kiipeilijä puuhissaan.

Melko nuoriksi osoittautuneet naiset lähestyivät veneellään ja yritin siinä kysellä, että mikä meininki. Heidän puheistaan kävi jotenkuten selväksi, että venettä tarvitaan kiipeilyyn tuolla vähän kauempana, sekä erityisesti asiantuntevan selvennyksen siitä, että vene on tarkoitettu kiipeilykäyttöön, eikä muuhun souteluun. Yritin siinä vähän sanoa, että tiedän kyllä käytännöt, mutta ei tuntunut rekisteröityvän.

Ottivat minut kuitenkin veneeseen ja siinä alkoi samalla tulla viestiä neitien radiopuhelimeen, että taas tarvittaisiin sitä venettä tännepäin. Eikun ei tarvitakaan, kuului seuraava raportti. Neidit astuivatkin pois veneestä ja viisivuotias sekä äitinsä pääsivät kyytiin ja kohti saarta. Saarelta oli kaksi kiipeilijää lähdössä pois ja otin heidät puolestaan kyytiin ja vein mantereelle.

Siinä vaiheessa tytöt olivatkin sitten saaneet tiedon, että venettä tarvitaan ja sinne pitäisi mennä. Päätin lähteä mukaan katselemaan, miten homma toimii, että mikä ihmeen hässäkkä siellä oli meneillään. Radiopuhelin lauloi koko ajan. Minulle oli käynyt jo selväksi, että kyse oli kolmossektorin muutamasta pulttireitistä, jotka alkavat vesirajasta. Joita oltiin itsekin ylistelty ekalla Olhavan visiitilla 15 vuotta sitten.

Paikalla tilanne vaikutti etäältä katsoen vielä hieman epäselvältä. Iso remmi sakkia, ehkä kymmenkunta, häröili kallion päällä, yksi tyyppi oli virittäytynyt jonkunlaiseen operatiiviseen rooliin reitin Paskantärkeä (5b) kohdalle ja yksi kiinteäksi viritetty köysi valui reittien oikealla puolella maahan kohdassa, jossa maata jälleen on. Noin veneenmitan päähän Paskantärkeän alkupisteestä. Lisäksi yksi henkilö odotteli suurinpiirtein kiinteän köyden tienoilla, odotellen neitien tuomaa reppua.

Kävi ilmi, että venettä tarvitaan vielä hetkellisesti tässä reittien kohdalla. Nuoret naiset, joiden kiipeilytavoitteet eivät käyneet missään vaiheessa selväksi, poistuivat ystävällisesti veneestä, kun lupasin hengailla veneen kanssa hetken reittien alapuolella ja jeesata kiipeilytapahtumaa. Kysyivät toki kohteliaasti, että pystynkö melomaan venettä yksin, kun airojahan siinä ei ole. Lupasin pystyä.

Odottelin vielä hetken, kunnes alkoi tapahtua. Ehkä hieman hoputtelinkin. Pian mieshenkilö laskeutui kiinteää köyttä alas ja pyysi päästä veneeseen. Meloin kallion vierelle.

Plop. Uudestaan plop. Pari kiveä putosi veteen, veneen viereen.

”Älkää heitelkö kiviä sieltä!”, huusin. Perkeleen idiootit, ajattelin.
”Ei kukaan täällä tahallaan kiviä heittele”, vastasi operaattori.

Kiipeilijä astui veneeseen, raportoiden etenemistään tarvittavin väliajoin radiopuhelimellaan ylös operaattorille. Siis sen noin 15 metrin matkan, mitä reitti on korkea.

”Melotaan vähän kauemmas”, hän pyysi minulta.
”Miksi?”
”Sieltä tulee köysi.”
”Siis tuohon veteenkö?”

Tässä vaiheessa miehen vastaukset olivat jo hieman vältteleviä, vaikka pariinkin otteeseen yritin selittää, ettei tätä tarvitse ottaa henkilökohtaisesti, mutta näin täällä ei tosiaan toimita. Selityksiin kuuluivat ”ollaan me näin ennenkin tehty” sekä ”nyt meillä ei ole avainta siihen toiseen veneeseen”.

No, köysi tosiaan valui siihen reitin juurelle, alkukasi valmiina. Meloimme takaisin kallion viereen ja tietenkin silloin:

Plop. Plop.

En jaksanut enää huomauttaa. Pitäisi vaan päästä äkkiä pois. Tyyppi sitoi kasisolmun, asianmukaisesti radiopuhelimellaan kiipeilytapahtumaa edeltävät vaiheet raportoiden ja astui reitille, varovaisesti kiittikin. Meloin äkkiä siitä ulommas.

Puheista ja havainnoista oli käynyt ilmi, että tällä porukalla oli kahtalaista tarvetta veneelle. Ensinnäkin he olivat virittäneet laskeutumispisteen reittien sivuun, jolloin reitin juurelle laskettavaan kiipeilyköyteen pääsi käsiksi vain veneellä, käytännössä vaikka venettä pitkin kävelemällä. Toisekseen osa porukasta oli ilmeisesti ekaa kertaa ikinä kiipeilemässä, mistä johtuen venettä pidettiin reitin alla siltä varalta, jos joku ei pääsekään reittiä ylös ja pitää pelastaa veneeseen. Sää oli tapahtumapaikalla aurinkoinen ja mukava, noin 20 astetta lämmintä.

Pois meloessa mietin, että taisin siinä sanoa pariin otteeseen vähän pahantuntuisestikin. Taisi tulla mainittua pari aiheeseen liittyvää muodollista meriittiäkin, kun ei millään meinannut mennä viesti perille. Joten, jos joku asianosainen lukee tämän, älkää edelleenkään ottako henkilökohtaisesti. Mutta ottakaa opiksi. Ja kysykää rohkeasti, jos on epävarmuutta.

Noukin turistini saarelta ja mantereella juttelin vielä aiemmin saarelta kuljettamieni kahden kiipeilijän kanssa, jotka olivat eri porukkaa kuin veneen kanssa häröilleet ja joista toinen oli varsin kokenut naiskiipeilijä. Keskustelimme aiheesta hetken ja olimme yhtä mieltä siitä, että kiipeilypaikoissa toimimisen etiikka tuntuu monilta edelleen hämärtyneen, erityistapauksena tietysti Olhava. Nyt muistelen edellisen kesän ainoaa reissuani Olhavalle ja silloinkin oli jos jonkinlaista sähellystä, myös yksi täysin kiipeilijän oman möhlimisen aiheuttama avustusta vaatinut tilanne. Tuon kaverin kuolematon analyysi, laatan väliankkurilla epätoivoisesti ylemmäs jumittunutta laskeutumisköyttään manaillen, oli: ”Tein ihan samoin viime kesänä ja silloinkin kävi näin.” Mietin vaan, mitä kaikkea siellä tapahtuukaan silloin, kun kukaan ei ole katsomassa.

Käsittääkseni tämänkertainen ryhmä ei ollut mitenkään kaupallisesti orientoitunut, vaan ihan puhtaasti harrastajia. Mainittakoon vielä, että mantereen puolella kiipeili nuori ukrainalaiskaksikko, jolla ei ollut mitään osuutta yllä kuvattuihin tapahtumiin.

Terveisin,

Ossi Eskola

_________________
Ich habe Pläne, grosse Pläne...
http://ossieskola.wordpress.com/
---


Top
 Profile E-mail  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 

All times are UTC + 2 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group