-- Posted by Samppa on 3:52 pm on June 14, 2001
Pitkästä aikaa kävin rakka.netin iloisella ja positiivisella foorumilla kurkkaamassa. Löytyi threadi boulderoinnin etiikasta ja onko sitä.
Rakan threadi löyttyy täältä
http://www.klak.com/zalk/rakka/zalk01/3551.php
Tuli vaan mieleen, jotta kehtaako joku tuoda esiin oman kantansa aiheeseen ihan omalla nimellään. Varokaa, että ette lipsauta mitään 'väärää'. Tässäkin voi uskottavuus mennä.
Mulle on aivan sama onko joku hinannut itsensä pekkaniskalla vai sukat jalassa kunhan ei muuta väitä.
Itse kannan aina nauloja ja kiviä boulderin alle, jotta tulisi lisää etikkaa. Ne on vaan yleensä niin matalia koloja, että mä en sitten enää itse mahdu niitä kiipeemään.
Lobotomian tapaus on jo sinänsä mielenkiintoinen kun kuulemani mukaan pulttien tilalle ilmestyi tiskiharja Ilkka Paloheimon boulderoitua sen.
--------------------------------------------------------------------------------
-- Posted by jmakinen on 4:25 pm on June 14, 2001
Bouldereita ei harjoitella köydellä.
Sanokoon suoritustaan sooloksi se, joka moista on tehnyt, ei boulderoinniksi.
--------------------------------------------------------------------------------
-- Posted by Jarkko on 10:32 am on June 18, 2001
Olen samaa mieltä jmakisen kanssa. Boulderoinnin on tarkoitus olla yksinkertaista, ja tätä ei yläköysittely mielestäni ole. Ajatus on, että boulderista pitää voida pudota ilman suurta loukkaantumisen riskiä. Jos tätä periaatetta noudatetaan, yläköydelle ei ole käyttöä: jos putoaminen pelottaa niin paljon, että yläköysiharjoittelua tarvitaan, kyseessä on soolo (ainakin kyseiselle kiipeäjälle). Kannattaa tietenkin ottaa järki mukaan: jos haluaa ehdottomasti kiivetä jonkun korkean linjan eikä usko riitä köydettömään suoritukseen, harjoitelkoon vapaasti, mutta mielestäni köyden käyttö on (jos julkisuutta haetaan) ilmoitettava.
--------------------------------------------------------------------------------
-- Posted by Samppa on 2:31 pm on June 18, 2001
"mutta mielestäni köyden käyttö on (jos julkisuutta haetaan) ilmoitettava. "
Onko sitten Jarkon ja Jukan kommentilla mitään väliä jos ei haeta sitä julkisuutta? Harvahan kuitenkaan julkisuutta hakee, vai hakeeko?
--------------------------------------------------------------------------------
-- Posted by jmakinen on 11:29 am on June 19, 2001
Jos teet ensinousun ja kerrot siitä kaverille, on se julkisuutta. Ei se tekemistensä jakaminen mikään perisynti ole.
Kyse kiipeilyn 'säännöissä' lienee ennemminkin ymmärretyksi tulemisessa.
Onsaitti tarkoittaa puhdasta liidiä lattiasta kattoon ilman köydessä roikkumisia ja esitietoja reitistä.
Boulder-ongelman kiipeäminen tarkoittaa kyseisen ongelman selvittämistä ilman yläköysiharjoitteluja.
Toki voit tehdä suoritukset miten haluat mutta kertoessasi asiasta tulet todennäköisesti väärinymmärretyksi. Kommunikaatiosta näissä säännöissä on kyse, ei muusta.
Kolmiloikkaennätykset tuppaavat olemaan suorassa suhteessa loikkien määrään. On se paree kertoo kaverille jos se oma suoritustapa sisältääkin kahdeksan askelta, etteivät turhaan tule televisiosta haastattelemaan.
--------------------------------------------------------------------------------
-- Posted by Jarkko on 4:44 pm on June 19, 2001
Samppa: jepjep, etiikka on vaikea kysymys. Kysehän on aina henkilökohtaisuuksista, ja etiikan merkitys ylipäätään on äärimmäisen henkilökohtaista. Tälläkin hetkellä on olemassa jonkinlainen konsensus siitä, mitä on boulderointi ja mikä on kiivetty boulderi, mutta kunnollisia määritelmiä ei liene olemassa. Ainoa suomalainen yritys on luultavasti SKILin klassinen sivuttaissiirtymäteoria, jonka mukaan boulderointi on sivuttaissiirtymää, jolloin jokainen ylösmenevä reitti, jossa ei köyttä käytetä, on soolo. Tämä ajatus vaikuttaa hieman absurdilta, jos vaikka ajatellaan Koivusaaren jyrkän puolen reittejä...

J Sherman määritteli boulderin reittinä, josta pudottaessa selviää kohtuullisen vähäisin vammoin, eli joka ei missään tapauksessa ole täysin turvallinen. Jos näistä kahdesta pitää valita, kallistun Shermanin kannalle. Jos Stone Crusadesta oikein muistan, Sherman ei myöskään ollut yläköyden kannattaja vaan korkeiden reittien tapauksessa odotteli Huecossa, kunnes paikalla oli riittävän hyvä spottaaja. Tämä vaikuttaa mielestäni melko yläköydenvastaiselta. Muuten boulderoinnin etiikka ei mielestäni juuri eroa vapaakiipeilyn etiikasta.
Toisaalta olet oikeassa: jos väsää yksin hommia eikä niistä ikinä muille kerro, lienee aivan sama, mistä elämäänsä potkua saa, ja minun tai jmakisen mielipiteillä ei ole mitään merkitystä?
--------------------------------------------------------------------------------
-- Posted by Antti on 11:04 am on June 20, 2001
Moro!
En tuota itsekkään kannata yläköysiharjoittelua, mutta tuntuu hassulta ajatus siitä, että "boulderongelman kiipeäminen tarkoittaa kyseisen ongelman kiipeämistä ilman yläköysiharjoitteluja". Eli Lynn Hillkään ei ole oikeasti kiivennyt Midnight lightningia?? Harjoitteleehan monet liidattavia reittejäkin yläköydellä ennen liidiä, onko sekin säännöissä kiellettyä. No tokihan ne on arvokysymyksiä.
T:antti
--------------------------------------------------------------------------------
-- Posted by jmakinen on 11:33 am on June 20, 2001
Ei kai sääntöjä ole kuin kilpailuissa, muutoin kyse on kommunikaatiosta, kuten sanoin.
Harjoiteltu liidi, soittaako 'redpoint' kelloja?
Sitäpaitsi, sanasto muuttuu. Hävisihän se 'pinkpoint':kin ajan oloon.
Ei näitä tosissaan kannata ottaa. Jos itse tykkää, että reitti on kiivetty, kun on korkeintaan kaksi kertaa levännyt köydessä, niin samapa tuo. Olkoon kiivetty. Se mitä kerrot kavereillesi, onkin sitten eri asia.
(Edited by jmakinen at 12:55 pm on June 20, 2001)
--------------------------------------------------------------------------------
-- Posted by AnsSi on 8:01 pm on June 22, 2001
Täytyypä nyt hiukan hämmentää soppaa ja antaa oma mielipide:
Mun mielstä tyyppi joka kiipeää probleeman ekana alusta loppuun ilman köysiä, putoamisia tms. on sen avannut ja saa nimetä sen, olipa sitten treenannut sitä miten tahansa... Ja soolo voisi olla osuvampi nimitys jos on yläköyttä käyttänyt, vaikka alastulon kivikkoisuus saattaakin tehdä yläköyden paljon järkevämmäksi käyttää kuin pädiä...
Mutta pitäisin topon turhana täytteenä jos reittiin laitettaisiin merkintä että "avattu yläköydellä treenaamalla by m.meikäläinen" tms eikä esim. että "aloitus istuen sloupperista". Mun mielestä on pahempi jos tyyppi ei yritä edes venyttää omia rajojaan sen takia ku "kaverit pilkkaa jos käyttää yläköyttä" kuin se että treenaa turvallisesti yläköydellä itelleen tiukat muuvit ja avaa lopulta uuden reitin. Eikös reitin eka kiipeäjä, vaikka olisikin redpointtaaja, saa nimetä liidireitin, eikä kukaan valita?
Soolo vai Boulder? Aivan sama sitten lopulta... onpa taas yksi reitti lisää

Ja kaikilla on kivaa.
Ai niin hyvää juhannusta kaikille! Vaasassa on hyvä kiipeilysää.
(Edited by AnsSi at 8:07 pm on June 22, 2001)
--------------------------------------------------------------------------------
-- Posted by Jarkko on 10:25 am on June 25, 2001
Toki ensinousija nimen antaa riippumatta reitin luonteesta, eihän tässä keskustelussa siitä ole kyse. Soolon ja korkean boulderin suurin ero on greidaamisessa: soolot(=köysireitit ilman köyttä kiivettynä) greidataan "hieman" eri asteikolla kuin boulderit
Lynn Hillistä: Midnight Lightning on historian saatossa perinteisesti kiivetty ilman yläköysiharjoittelua (minulla ei ole ensinoususta tietoa), onpahan se kiivetty flashinakin. Näin ollen ei Hillin nousu tyylillisesti ainakaan parempi ole kuin edeltävien kiipeäjien.
--------------------------------------------------------------------------------
-- Posted by Antti on 10:26 am on June 26, 2001
Moro vielä uudemman kerran!
Tulin vissiin väärin ymmärretyksi tuossa köysien käyttö hässäkässä. Eli en ole itsekkään sitä mieltä, että reitti olisi kiivetty "kaksi kertaa köydessä leväten", mutta en huomannutkaan puhuneeni onsaitista, vaan harjoittelusta. Eli jos sen kapuaa harjoittelun jälkeen ilman köysiä vaikka herne nenässä, niin kiivettyhän se boulder silloin on, eli redpoint soittaa kelloja.
Hyviä ja kuumia kiipeilysäitä
T: Antti