Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /var/www/customers/klippi/public_html/phpBB3/common.php on line 106
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 160: htmlspecialchars(): charset `iso8859-10' not supported, assuming utf-8
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 87: htmlspecialchars(): charset `iso8859-10' not supported, assuming utf-8
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 129: htmlspecialchars(): charset `iso8859-10' not supported, assuming utf-8
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 130: htmlspecialchars(): charset `iso8859-10' not supported, assuming utf-8
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 214: htmlspecialchars(): charset `iso8859-10' not supported, assuming utf-8
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 916: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 916: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 916: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 1454: htmlspecialchars(): charset `iso8859-10' not supported, assuming utf-8
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3529: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3531: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3532: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3533: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
Slouppi • View topic - Greidit kuntoon! (boulderit)

Slouppi

Rock climbing and Bouldering in Finland
It is currently Thu Jul 09, 2020 22:16

All times are UTC + 2 hours
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 
Author Message
 Post subject:
PostPosted: Wed Dec 19, 2001 22:07 
Offline

Joined: Wed Dec 19, 2001 02:00
Posts: 60
-- Posted by Henkka Suihkonen on 3:07 pm on June 25, 2001

Hoihoi,

Taitaa nyt olla vihdoinkin aika tällekin etusorminäppäilijälle astua nettichatin parin, joskin vielä olen aika skeptinen tän touhun vaikutuksista. (mielenterveys ja erektio-ongelmat?)

Greideistä kun puhutaan niin en voi olla miettimättä niiden epätasaisuutta vertailukelvottomuutta. Olen itse kovastikin syypää suomalaisten bouldergreidien monimutkaisuuteen ja väljyyteen ja ehkäpä nyt voisimme korjata tilannetta. Näin suomiasteikkoa voisi helposti käyttää Fontsun asteikon rinnalla jatkossakin (jos huvittaa).

Ehdotankin seuraavaa:

6c = 6+ (80% Hesan bouldereista)
6c+ = 7- (Soturi, Kusiainen, Mindfucker, Jerry ...)
7a = 7 (KuKruxKlan, Korkeajännitys...)
7a+ = 7+ (Metropolis, Megakräkki...)
7b = 8- (Melancolia, Bart Simpson...)
7b+ = 8 (Mata Hari)
7c = 8+ (Masurkka?, onkohan vaan...)
7c+ = 9- (Euforia?, Get a life?)
8a = 9 (kaikki mun projektit...)

Koska ongelmat alkaa asteikon yläpäässä on sitä reittien vähyyden vuoksi helppo VIELÄ selventää ja parannella. Boulderit on yleensä varsin hankalasti greidattavissa. Nyrkkisääntönä voisi kuitenkin pitää tiukkoja greidejä loivissa ja sormekkaissa reiteissä koska sitä touhua varsin vähän talvisin harjoitellaan. Downgreidausta ei muuten kannata hävetä - pysyyhän näin reitintekijöilläkin mieli nöyränä.

Jatkakaa toki tuota ylläolevaa listaa niin saamme sen jotensakin kuosiin. Myös Lahden ja Jyväskylän reitit kiinnostaa. Itse lähden suomen nopeimman kiipeilijän kanssa ens viikolla Affenanmaalle Downgreidaamaan. Hyvää kesää kaikille.

T: Henkka


--------------------------------------------------------------------------------

-- Posted by olli on 10:44 am on June 26, 2001

henkka, mä tein viime viikonloppuna uuden probleeman. minkä greidin annan? ei muuten, mutta se ei ole kovin jyrkkä ja otteet ovat slouppereita (yksi sormekas ote, myös), joten mille linjalle lähden? pitäiskö ottaa sellainen semitiukka linja, kun on vain yksi sormekas ote?

--------------------------------------------------------------------------------

-- Posted by Henkka Suihkonen on 4:24 pm on June 26, 2001

Moi Olli,

ollaan Jarin kanssa sitä mieltä, että anna 5-. Se olis kuitenkin sulta ihan ok saavutus, jos ottaa huomioon harjoittelusi ja tiukan ruokavaliosi. Kiipesitkö ilman paitaa vai paidan kanssa? Kiinnostaa kuulla lisää! Tsemppiä! Anna palaa!


--------------------------------------------------------------------------------

-- Posted by olli on 11:14 am on June 27, 2001

oli paita päällä - tai kaksikin. hihat eivät olleet käärittynä. ympäristössä oli kaksi naista, toinen naimisissa ja toinen ei. vaikuttavatko nämä greidiin? yleisestikin voisit, henkka, ottaa kantaa, pitäisikö greidaamisessa ottaa huomioon naispuolisten henkilöiden läsnäolo, sillä chick power voi vaikuttaa myönteisesti miehenpuolikkaiden suoritukseen. voitko kertoa jonkun nyrkkisäännön, jonka puitteissa greidaaminen hoituisi kyseisten tekijöiden vallitessa?

nöyrästi, olli

--------------------------------------------------------------------------------

-- Posted by Samppa on 4:29 pm on June 27, 2001

Terve vaan,

Jäykkänä ja huumorintajuttomana jatkan asialinjalla mahdollisista erektio-ongelmistanikin johtuen. Numerot ovat itselleni huomattavan tärkeitä ja pidän jatkuvaa taulukkoa excelissä kehityksestäni. Siksipä numeroiden erilaisuus huolestuttaa minuakin.

Fontsuasteikon käyttö on tuonut joitakin sekavuuksia touhuun. Fontsun probleemat olivat jokseenkin erilaisia kiipeilyllisesti mitä Suomesta löytyy. Alapään asteikko erityisesti oli Fontsussa aika tiukka (kovemmista en tiedä kun en onnistunut). 6b tuntui pyörivän aika tiukasti suomalaisen seiskan seiskamiikan mailla ja 5+ saattoi olla mitä vaan kuutosen ja seiskan väliltä. Suosisin itse suomalaisella kivellä suomalaista asteikkoa kun vertailukohtiakin on. Sekavuutta lisää sekin, että Fontsussa käymättömät vertailevat sitä Suomeen ja suomalaiseen asteikkoon...

Jos vieläkin kuivemmin asiasta voisi kaivaa nenukkaa niin tärkeintähän olisi, että samalla alueella olevat reitit olisivat jotenkin suhteessa toisiinsa (Vaasa).

Postailkaa tuohon aiempaan Vaasa greidi juttuun fiiliksiä kun ootte siellä käyneet. Tekee topontekijän homman aikas paljon mukavammaksi. Jos reitintekijän ei tule pelätä downgreidaamista, ei muiden nousijoiden tule ujostella tuoda esiin, kuinka helkkarin helppo kiivetty probleema olikin.

Greidailemisiin!

--------------------------------------------------------------------------------

-- Posted by Henkka Suihkonen on 10:36 pm on June 27, 2001

Joo,

Siis jatkan vielä näistä numeroista.

En tällä toivo, että siirtyisimme takas suomalaisten numeroiden käyttämiseen kotomaassamme. Uskon kuitenkin, että Yosemiten desimaalisysteemi on säilyttänyt paikkansa, koska se on yläpäässä suora käännös käytetyimmästa Ranskalaisesta asteikosta. Reitin Greidillä ei siis mun mielestä ole pilkuntarkkaa merkitystä, pikemminkin huvittais selkiyttää peliä.

UIAA numerot alkaa mun mielestä mennä pois käytöstä kun niitä ei voi verrata suoraan toisiin asteikkoihin. Tän takia Action directenkin greidistä on väännetty vuosia. Ehkä myös siksi kukaan suomipoika ei oo jaksanut käydä tikkaamassa sitä. Edes Olli ei oo vaivautunut paikalle!

No joo, ei muuta.

--------------------------------------------------------------------------------

-- Posted by Samppa on 12:00 am on June 28, 2001

Jatketaan...

Toki suomalaista ja fontsua voi käyttää rinnakkain. En vain ole samaa mieltä asteiden suhteesta. Numerot varmaankin yhtyvät asteikon yläpäässä, mutta keskitason suhde mielestäni heittää. Sinänsä on aivan sama ovatko numerot suhteessa fontsuun, mutta jos todella halutaan niitä suhteuttaa ja meidän systeemiä selkeyttää tulisi (fontsu-)greidausta (Vaasassakin) tiukentaa, siis keskitasolla (kovimpia reittejä en ole kiivennyt).

Fontsugreidaus on ihan perusteltua. Viime kesän läpiajomatkalla visitoiduissa Kjugessa ja Getakyrkanissa nämä keskitason greidit olivat onnistuneet mun mielestä paremmin, siis suhteessa Fontsuun. Eli olivat huomattavan tiukkoja.

Olenko ainoa jonka mielestä Fontsun 6a-6c ovat helkkarin paljon vaikeampia kuin 6--6+?

ps. Action Directestä: kiipesin soolona vaelluskengät jalassa 1/3 reitistä onsait. ei paha.

--------------------------------------------------------------------------------

-- Posted by Jarkko on 8:51 am on June 28, 2001

AD:stä: niin, siihen mistä alkaa video Adlerista NAdventuressa... :biggrin:

Mitä fonttiasteikkoon tulee, suomalaista on mielestäni hyvin turha yrittää sovittaa täysin alkuperäiseen seuraavista syistä:
1) suomalainen graniitti poikkeaa huomattavasti ranskalaisesta hiekkakivestä
2) suomalaisista boulderoijista luultavasti huomattavasti alle puolet on ikinä käynyt Fontissa
3) jos Sampan toteamus Fontin greideistä (6b=7-/7; 5+=6/7) pitää paikkansa, eipä taida olla greidaaminen sielä edes paikallisten hallussa

Että silleest.

--------------------------------------------------------------------------------

-- Posted by tommy on 12:54 pm on June 28, 2001

minulla ei ole edes erektio-ongelmia kuten sampalla, mutta asialinjalla pysytään kuitenkin: olen samaa mieltä, että vaasassa ala- ja keskiosa asteikosta tuntuu helpommalta kuin monet vastaaavat fontsussa ja että pieni tiukentaminen on siellä paikallaan.
väitän kuitenkin, että fontsun koettu tiukkuus on pitkälti tekniikkakysymys. ja nyt löytyikin sopiva aasinsilta pieneen kehuskeluun, joka tukeee argumentointiakin: eli vaikka itse olen sekä heikko että huonotekniikkainen niin onnistuin kuitenkin flashaamaan fontsussa suuren osan 6c:n probleemoista joita kokeilin (släbejä lukuunottamatta tietenkin). näin ollen tuntuu hassulta antaa kotigraniitilla 5- suoraviivaselle probleemalle jota ei pääse ekalla.
ja vihdoin päästiin puhumaan greideistä. kiitos henkka!

--------------------------------------------------------------------------------

-- Posted by Pete on 3:15 pm on June 28, 2001

Näin eilen ensimmäisen kerran hienon uuden topokirjan Suomen kiipeilykallioista, suosittelen lämpimästi. Siinä kuitenkin ihmetytti suuret eroavaisuudet vaikeusasteissa Pulterin sivuilla oleviin topoihin nähden, esim. Koivusaaressa Tekno 6+ ??, Platoon 6+, Munat 7-. Vastaavat reitit ovat Pulterin sivuilla 7, 7- ja 7, jotka ainakin näin vähän boulderoivalle kuin itse tuntuvat olevan lähempänä oikeata. Jokainen noista reiteistä on mielestäni huomattavasti vaikeampi kuin "klassikot" Soturi ja Rubikin kuutio, molemmat 7-. Käytetäänkö näitä vanhoja reittejä ollenkaan vertailuna kun annetaan uusille reiteille greidejä ?

--------------------------------------------------------------------------------

-- Posted by Jarkko on 9:01 am on June 29, 2001

Kuka siihen kirjaan on tehnyt bouldertopot?

--------------------------------------------------------------------------------

-- Posted by Samppa on 10:49 am on June 29, 2001

Tommylle:

Lyttäät siis mun tekniikan ja se toinekin juttu piti taas tuoda esiin :wink: Olet kyllä oikeassa siitä, että probleemat ovat teknisempiä, mutta silti ehdottaisin 6b=7-,6c=7,7a=7+jne... Esimerkkinä vaikka Martikainen -en tiedä miksi sen ovat muut greidanneet- 6a+ (tms mikänyt olikaan Tomasin tuntuma linjasta) tuntuu aika oikealta.

Petelle ja Jarkolle:

En ole kirjaa nähnyt, mutta ainakin Taiskista ja Meikusta olen antanut infot kirjantekijöille. Joten jos sielläkin on isoja eroja niin sitä en osaa perustella. Uskoisin, että samat henkilöt ovat olleet aktiivisimmin kommentoimassa sekä Skillin että Pulterin topoja ja jos näin ei ole niin hiukan ihmettelen (HKIssä on kuitenkin aika pieni poppoo jotka aktiivisesti boulderoi).

Koivusaaren probleemista on aika paljon erilaisia mielipiteitä ja Pepunkin numero on heilunut 7- - 8- välillä. Probleemathan ovat siellä lyhyitä suurimmaksi osaksi, joten ovat aika vaikeasti verrattavissa just vaikka Soturiin. Ja Koivusaaren tyylisiä vetoja väännetään koko talvi sisällä joten greiditkin ovat sitten varmaan sen suuntaisia.

Kirjoittelen numeroista siksi, että nyt vuoden verran näitä sivuja tehtyäni olen huomannut kuinka erilaisia käsityksiä ja ajatuksia ihmisillä on bouldereiden vaikeusasteista. Toisille asia on melkein tiedettä ja toiset taas roiskivat nyt vaan jonkun numeron. Alunperin mun tarkoituksena oli jättää saitilta kaikki numerot pois.

Kuinka tärkeä on ensinousijan sana numerossa? Jos linja on ensinousijan mielestä 7- ja muiden mielestä 7+ niin mikä linja tulisi ottaa? Tarkoitan lähinnä tapauksia jotka ovat pituusongelmia (mm. After Eight Koivusaaressa - mikähän numero tällä on skillin kirjassa?). Eikös köysireiteissä mainita vain erikseen jos reitti on pituudesta kiinni, mutta ei sitä upgreidata jos joku tappi ei sitä pääse? Oma kanta on se, että ensinousijalla on suurempi sana asiassa kuin muilla.

Pulterissa on vähän sekavaa käytäntöä, mutta suurilta osin numerot ovat mielestäni hanskassa. Ja onhan kaikilla ollut oikeus kommentoida omasta mielestä vääriä asteita.

Pahoittelen jos kuulostan noviisilta tässä, mutta en pahemmin ole numeroita miettinyt ennen Pulterin aloittamista.

--------------------------------------------------------------------------------

-- Posted by Jarkko on 11:34 am on June 29, 2001

Täytyy varmaan käydä tsiigaamassa sitä opusta. Äkkiseltään en tiedä yhtään boulderoijaa, joka osallistuu SKILin hömpötyksiin. Kohtuullisen rankan downgreidauslinjan ovat ottaneet, jos teknokin on vain 6+, tai sitten minä taidan vain olla huonompi kuin itse luulen :biggrin:

Petelle: Pulterin greidit ovat luultavasti lähempänä oikeaa kuin kirjan, koska Pulterin greideihin ovat ottaneet kantaa sekä reittien tekijät että kyseisissä paikoissa runsaasti käyneet, ja greidit topo(i)ssa ovat konsensusgreidejä. Kirjan topon tekijästä tai tekijän käyttämästä lähteestä taas ei tällä hetkellä tunnu kenelläkään olevan minkäänlaista tietoa.

(Edited by Jarkko at 12:55 pm on June 29, 2001)

--------------------------------------------------------------------------------

-- Posted by Pete on 1:47 pm on June 29, 2001

En valitettavasti tiedä kuka esim. Koivusaaren topon on tehnyt kirjaan mutta kysyä voi esim. Pylvänäisen Pialta. Samppa, ei Soturi sen pidempi ole kuin esim. Peppu, se on toki korkeampi. Muuveja on kummassakin varmaan jotain 8? Ja eihän Tekno ole juurikaan hänkki, nimensä mukaisesti tekninen ja sormivoimaa vaativa. Vaikeusaste ainakin köysireiteissä syntyy siten, että mitä Suurin Osa liidanneista on mieltä. Esim. kiipeilijän pituus ei vaikuta, voi toki helpottaa reittiä ja siten se pitkälle tuntuu helpommalle. Eikö samaa sovelleta bouldereissa, että mitä suurin osa sen kiivenneistä on mieltä vaikeusasteesta? Niin ovat varmaan syntyneet nämä Pulterin sivuilla olevat topotkin.
--------------------------------------------------------------------------------

-- Posted by Samppa on 2:44 pm on June 29, 2001--------------------------------------------------------------------------------
Quote: from Pete on 1:47 pm on June 29, 2001
Samppa, ei Soturi sen pidempi ole kuin esim. Peppu, se on toki korkeampi. Muuveja on kummassakin varmaan jotain 8? Ja eihän Tekno ole juurikaan hänkki, nimensä mukaisesti tekninen ja sormivoimaa vaativa.
--------------------------------------------------------------------------------En verranut Peppua Soturiin. Mm. Rokki, Platoon ja Pop ovat lyhyitä (vaikeat muuvit) kuten varmasti tiedät. Joka tapauksessa sisäkiipeilijä onnistuu Larussa paremmin kuin vaikkapa Pihliksen släbeillä, tästä tuskin ollaan eri mieltä?--------------------------------------------------------------------------------
Vaikeusaste ainakin köysireiteissä syntyy siten, että mitä Suurin Osa liidanneista on mieltä. Esim. kiipeilijän pituus ei vaikuta, voi toki helpottaa reittiä ja siten se pitkälle tuntuu helpommalle. Eikö samaa sovelleta bouldereissa, että mitä suurin osa sen kiivenneistä on mieltä vaikeusasteesta? Niin ovat varmaan syntyneet nämä Pulterin sivuilla olevat topotkin.
--------------------------------------------------------------------------------Tottakai boulderigreiditkin muodostuvat yhteispelillä, mutta tarkoitin lähinnä ensinousijan merkitystä ja valtaa greidiin, enkä sitä miten ne yleensä syntyvät. Tarkoitin siis nimenomaan pitkien miesten tekemiä ulottuvuusongelmia. Niitä meiltä löytyy.

Bouldereissa on hiukan erilainen tyyli maailmalla ja numerot saattavat joustella. Fontsussa mennään aika pitkälle antamalla eri asteita eri tyyliselle nousulle samaan reittiin (dyno-staattinen, lyhyt-pitkä kiipeilijä, Ange Naif, Hale Bopp).

Bouldereissa pitkän ja lyhyen kaverin ero tulee myös aika usein eteen. Jos on kyse parista muuvista niin jonkun kroppa vaan sopii otteille paremmin kuin toisen.
--------------------------------------------------------------------------------

-- Posted by Jari on 12:15 pm on July 4, 2001

Tekno 6+ ??

Ensinousijana olen antanut Teknolle greidiksi 7.

Käytetäänkö näitä vanhoja reittejä ollenkaan vertailuna kun annetaan uusille reiteille greidejä ?

Tottakai käytetään.

--------------------------------------------------------------------------------

-- Posted by olli on 12:55 pm on July 4, 2001

joo, tietty käytetään ja tehokkaasti käytetäänkin. toimii näin:

1) kiipeä olemassa oleva reitti n. 100 kertaa ts. niin, että se menee kohtuusujuvasti unissa, takaperin, silmät kiinni ja vasemmalla kädellä. jos olet tehnyt tämän jo muutamana aiempana vuotena, kevään tullen on aina hyvä miettiä, onko probleema olemassa olevan greidin arvoinen. tarvittaessa downgreidaa.

2) spottaa uusi linja. työstä sitä mielellään vähintään viisi päivää. jos tuntuu menevän aiemmin, hyppää alas ja työstä lisää.

3) viiden päivän jälkeen kiipeä linja päälle. ei tuntunut kovin hankalalta, eihän? älä kuitenkaan mieti greidiä vielä vaan..

4) kiipeä muutama standardiprobleema (kts. 1)) ja mieti vasta sitten verrattuna näihin.

lyhyt oppimäärä suomibouldereiden greidaukseen, olkaa hyvä!

--------------------------------------------------------------------------------

-- Posted by Jarkko on 9:03 am on July 5, 2001

Kiitos Olli, tätä olen aina halunnut tietää greidaamisesta, mutta en koskaan ole osannut kysyä!

--------------------------------------------------------------------------------

-- Posted by uddmi1 on 1:00 pm on July 5, 2001

Mitä Olli yrittää sanoa omalla diplomaattisella ja herkällä tyylillään on et tää boulderointigreidauskeskustelu on aika "hupaisaa" ja ns "musta-tuntuu" filosofiaa.

Mut mähän en osaa kiivitä saatika tiedä mitä pultereitten greidaamisestä.

Tekno 6+ ??? Mikä on Sportti 6+ ??? :smile:

Et sellaista

-M-

--------------------------------------------------------------------------------

-- Posted by Samppa on 1:54 pm on July 5, 2001

Ainahan greideistä puhuminen on huvittavaa... mutta hyvä juttuhan noita on vähän tärkennella jos kerran joku vetelee ihan uusia downgreidauksia. Ota kuitenkin Uddi huomioon, että mullakin itsetunto korreloi positiivisesti Teknon greidin kanssa. Ja miten olisi tutkimus: "Suoritusyhteiskunta ja kiipeilyn vaikeusasteet".

Seuraava topo pulterissa onkin sitten ilman numeroita! ...kele! Se ei kyllä johdu tästä keskustelusta... vai johtuuko...

--------------------------------------------------------------------------------

-- Posted by jmakinen on 4:34 pm on July 5, 2001

Älä ny Samppa putoo tuohon trendipelleilyyn greidittömistä topoista. Jotkut voi tulla kaukaakin ratkomaan ongelmia, ja pettymys on suuri jos reissu on ajanhukkaa ongelmien ollessa joko liian vaikeita tai liian helppoja.

Ei greideillä ole mitään tekemistä suoritusyhteiskunnan kanssa. Numero reitin nimen vieressä, ei sen kummempaa. rakka.netin itkemiset voi jättää omaan arvoonsa.

Jos numeroallergia vaivaa, niin voihan sen greidata vaikka, että "Les hänkki, tätä ei pääse edes nytorp".


--------------------------------------------------------------------------------

-- Posted by Samppa on 5:11 pm on July 5, 2001

Selitellään nyt vähän. Riistavuoren (Haaga,HKI) topo on tulossa. Ensinousijat eivät ole greidanneet tekemiään linjoja. Mulla ei ole mitään sitä vastaan, päinvastoin. Ajatuksena olisi, että linjoja saisi kyllä kommentoida esim. tällä foorumilla. Annettujen ehdotusten pohjalta lasketaan mediaanit jne ja päätetään viralliset greidit...no ei nyt sentään :wink:

Ei greidittömistä topoista tapaa tule, älkää huoliko :smile:

Rakan keskustelut eivät mun näkemykseeni ole vaikuttaneet. Boulderit eivät numeroita tarvitsisi. Kyllähän niistä yleensä näkee onko vaikea vai helppo kun kävelee alle, toisin kuin 10kp:n kaltsireitistä. Ei mua ole koskaan härinnyt käydä Getallakaan > ei topoa, ei greidejä ja linjatkin on saanut päättää itse > olen tykännyt.

Fontsun värikoodaus olisi mun oma valintani numeroiden tilalle. Sen tarkemmaksi ei greidejä mielestäni saa.

Sun reissupointti on kyllä kuitenkin hyvä.

--------------------------------------------------------------------------------

-- Posted by Jarkko on 9:59 am on July 6, 2001

Riistavuoren tapauksessa greideillä on vähemmän merkitystä kuin normaalisti, koska reitit ovat korkeita (korkeimmillaan ehkä 6-7m), mutta eivät teknisesti kovin vaativia. Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta niiden kiipeäminen ei ole suurimmalle osalle suomalaisista boulderoijista teknisesti kovin suuri ongelma, mutta jos pää ei kestä niin se ei kestä. Tällaisia seikkoja on hieman vaikea vääntää greidin muotoon? Kyse ei siis ole numeroallergiasta.

--------------------------------------------------------------------------------

-- Posted by ap on 10:25 am on July 6, 2001

No mitenkäs sitten Taiskin manteli? Sehän on 6+, mutta onko se nyt 6b+ vai 6c. Esimerkiksi rockandicen sivuilta löytyvästä The Rating Chart -taulukossa Suomen 6+ on Ranskan 6c? Juuri niinkuin Henkka ehdotti. Mutta joissain taulukoissa taas... :eek:

http://www.rockandice.com/index.phtml?s ... tent_id=24--------------------------------------------------------------------------------

-- Posted by Henkka Suihkonen on 12:41 am on July 7, 2001

No niin veljet,

ehkäpä jutut meni nyt pikkuisen poispäin aloittamastani asiasta, mutta mukaavahan tämä on, kun 15 vuoden aikana ei näemmä mikään ole muuttunut - paitsi jengiä on tullut lisää ja keskusteluja ei käydä keskiviikkoisin Taiskilla, niinkuin vielä toissavuoskymmenen puolvälissä tehtiin.

Sanon vielä kerran: En puutu yksittäisten reittien Greideihin tässä tilanteessa. Se on ihan mukava jutustelun aihe - varsinkin kun alkaa olla vanha ukko ja ei oikeen tiedä on kondis viimeisen viiden vuoden aikana mennyt alas vaiko ylös? Nyt on vaan niin, että kun lajin pariin tulee uutta jengiä ja tehdään topokirjoja ja nettisivustoja, olisi aika helpottaa kaikkien elämää - niin uusien kuin vanhojenkin ja pyrkiä tasoittamaan ja yhdenmukaistamaan numeroita eri asteikkoihin. Verrataan ihmeessä suomen asteikkoa ranskalaisiin numeroihin, koska niitä eniten käytetään. Emme voi ajatella, että on sporttireittejä, tradireittejä jne. ja keksiä jokaiselle oma asteikko. Esimerkki: jos nyt syntyisi vaikea esim ranskalaisen 7c:n tasoinen huonosti sekavarmistettu reitti, minkä ihmeen numeron sille antais?

Siis. Pistetään numerot tasoihin ranskalaisten numeroiden kanssa ja unohdetaan tämä lätinä ja keskitytään kiipeilyyn - eikös joo?

p.s. Ahvenanmaan saldo n. 10 uutta reittiä, suurin osa tietysti Martin "Salama" Nugentin tekosia. Getalle 3 pirun hienoa reittiä päälle asti.

--------------------------------------------------------------------------------

-- Posted by jmakinen on 2:25 pm on July 12, 2001

IMAO Jarkon päätekijä ei kuulu greidiin, joten vitosen boulderi on vitosen boulderi niin kaksimetrisenä kuin viisimetrisenäkin.

Voihan siihen topoon kirjottaa, että Jarkolla oli reikä päässä tämän sektorin ensinousuissa, jottei kukaan aja turhaan paikan päälle ilman reikää.

Tuon Henkan huonosti varmistetun sekaseiskaseen greidi on 8 (v). Pulttireitit ja boulderit ranskalaisella, sekoilut ja luonnolliset Suomalaisella. Vähän on vedettävä kotiinpäin, muutenhan tässä juodaan kohta pelkkää punkkua ja juostaan hame päällä baskeri päässä retreteissä.

Hmm...pakko vähentää kahvinjuontia, kun joka kupin kohdalla karkaa angstia pulteriin.

--------------------------------------------------------------------------------

-- Posted by Samppa on 4:47 pm on July 12, 2001

Riistiksen topo on nyt saitilla. Ei numeroita. Pyydänkin tyytymättömiä menemään paikalle kiipeämään linjat, jonka jälkeen aloittaisitte täällä uuden viestiketjun riistiksen asteista. Voin lisätä asteet topoon jos saadaan asiallisia kommentteja (...siis ihan tosi...).

Kiittäkäämme herra Routalaa toposta.

--------------------------------------------------------------------------------

-- Posted by Jarkko on 8:59 am on July 13, 2001--------------------------------------------------------------------------------
Quote: from jmakinen on 2:25 pm on July 12, 2001
IMAO Jarkon päätekijä ei kuulu greidiin, joten vitosen boulderi on vitosen boulderi niin kaksimetrisenä kuin viisimetrisenäkin.
--------------------------------------------------------------------------------


Jepjep. HBviitonen vaan tuntuu huomattavasti erilaiselta kuin matala. Voithan käydä kiipeämässä ne pätkät ja sitten voit esittää niille greidejä ihan mielesi mukaan.
--------------------------------------------------------------------------------

-- Posted by jmakinen on 9:52 am on July 13, 2001

Hehee, ootas ni haen kahvia...no nyt:

Käytiin paikan päällä eilen.

Hienon paikan olette pistäneet pystyyn vaikkakin näin kaikkien kuviteltavissa olevien kehien ulkopuolelta tulleena ne kerrostalot aiheuttaa pienelle ummetusta.

Suuri kunnioitus on ensinousijaa kohtaan, niinkin suuri, että greidin ehdottaminen ennen ensinousijan ehdotusta tuntuu luonnonvastaiselta ja vastenmieliseltä.

Pieni reikäkin oli päässä, joten luonnonvastaisesti ja vastenmielisesti ehdotan: laskuvarjojääkäri, F5+.

Sen verran pieneltä näytti patja Korkeen Paikan Leirillä, että oli testattava vieläkö siihen hyppäämällä osuu. Isompi reikä on tilauksessa, näköjään oli routala ostanu viimesen.

Joka tapauksessa paikka sisältää loistavia helppoja ja mataliakin ongelmia, joten toivon boulderointia aloittelevien löytävän paikan ilman numeroitakin.

Vaimoke oli mieltä sitä, että mun pitäis alkaa käyttämään hymiöitä tai mullei oo kohta yhtään kaveria. No **ttu, .


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 

All times are UTC + 2 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group