Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /var/www/customers/klippi/public_html/phpBB3/common.php on line 106
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 160: htmlspecialchars(): charset `iso8859-10' not supported, assuming utf-8
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 87: htmlspecialchars(): charset `iso8859-10' not supported, assuming utf-8
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 129: htmlspecialchars(): charset `iso8859-10' not supported, assuming utf-8
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 130: htmlspecialchars(): charset `iso8859-10' not supported, assuming utf-8
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 214: htmlspecialchars(): charset `iso8859-10' not supported, assuming utf-8
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 916: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 916: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 916: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 1454: htmlspecialchars(): charset `iso8859-10' not supported, assuming utf-8
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3529: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3531: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3532: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3533: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
Slouppi • View topic - Nuuksion putoaminen?

Slouppi

Rock climbing and Bouldering in Finland
It is currently Wed May 27, 2020 03:49

All times are UTC + 2 hours
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 
Author Message
 Post subject:
PostPosted: Wed Dec 19, 2001 20:16 
Offline

Joined: Wed Dec 19, 2001 02:00
Posts: 60
-- Posted by markokk on 3:23 pm on Aug. 13, 2001

Tuolla nuuksiossa kuulemma joku oli pudonnut köysien kanssa? Rakkassa oli aika typerää keskustelua aiheesta, ja täältä kuulemma saisi tarkempaa faktaa.
Voisko joku nyt kertoa mulle (aloittelevalle kiipeilijälle ) vähän aiheesta, ettei tarvii itte tehdä samoja virheitä.

--------------------------------------------------------------------------------

-- Posted by Jarkko on 5:30 pm on Aug. 13, 2001

Nuuksiossa on tänä kesänä tippunut itseään satuttaen useita ihmisiä, ja se alkaa olla jo (valitettavasti) melko tavallista. Yksityiskohtaista tietoa ei ole kuin siitä josta oli juttua iltiksessä. Onnettomuuksien välttämiseksi kannattaa käydä joku kurssi tai sitten hankkiutua kokeneempien seuraan. Sähköviestimin tällaisten asioiden selvittäminen voi olla lähes mahdotonta, huhuja liikkuu liikaa.

--------------------------------------------------------------------------------

-- Posted by uddmi1 on 8:05 pm on Aug. 15, 2001

Kuulin kaverilta et sen veli oli lainannut omia solmittuja slingejään joillekin aloittelijoille, jotka sit olivat viisaudessaan sitonut nämä solmitut slingit AUKI ja tehneet oman viritelmänsä niihin. Yllättäen nämä viritelmät eivät sit pitäneet...

Elikkä ymmärtääkseni aika pitkälle huolimattomuutta ja omaa tyhmyyttä. Valitettavasti. Opetus lienee kaiketi että opi käyttämään nuoita kiipijäromppeita kunnolla.

Tässä lienee tarpeeksi selitystä, mä en usko et kukaan viisastuu lisäpohdinnasta tässä aiheessa!!!

--------------------------------------------------------------------------------

-- Posted by Ville F on 11:45 am on Aug. 22, 2001

Tippunut henkilö oli ensimmäistä kertaa ulkona kiipeämässä. Kaverini lainasi itsesolmittua slingiä kyseiselle henkilölle, joka avasi solmut!! ja viritti köyden jommalle kummalle vasemmanpuoleisista reitestä. Naru oli visiin pysynyt luotettavan näköisenä teipattujen päiden ansiosta. En tiedä oliko henkilö laskeutumassa vai kiipeämässä, koska itse en ollut paikalla eikä asiasta olla juteltu liiemmin. Joka tapauksessa tippuminen tapahtui noin kuuden metrin korkeudesta. Uhri tipahti maahan - yllätys - ja sai sääreen avomurtuman.

Henkilö ei aluksi tajunnut asiaa, mikä osaltaan johtui varmasti jonkunmoisesta jalkasärystä, mutta hänellä kävi helvetin hyvä tuuri. Tuolta korkeudelta tipahtaessa voi heittää henkensä erittäi helposti. Hän ei myöskään tajunnut tehneensä mitään väärää. Eikä sitä vissiin ollut tajunnut paikalle saapunut poliisikaan, joka oli kuulustellu slingiä lainannutta ystävääni. Poliiseita ei voi olettaa löytyvän minkää sortin tietämystä asiasta, mutta yleisäänensävy oli ollut syyttävä. Tipahtanut kaveri oli kyllä myöhemmin tajunnut tehneensä virheen.

Kiipeilyn yleistyessä on väistämätöntä että tälläisiä onnettomuuksia tapahtuu ja varsinkin kallioilla mihin aloittelijoiden on helpompi päästä. Tosiasiahan on että aloittelijalle ne onnetomuudet sattuu todenäköisimmin. Toivottavasti tarinan päähenkilö ei saanut elinikäisiä traumoja kiipeilyyn.


--------------------------------------------------------------------------------

-- Posted by Justus on 1:55 pm on Sep. 7, 2001

Jaa että tällaistakin vielä sattuu.:shocked: Olisikohan muistettava muutama kiipeilyn perussääntö:

1. Kiipeilykamaa ei lainailla.
1.1.Kiipeilykamaa ei lainailla varsinkaan sellaisille, jotka eivät sitä osaa käyttää.

2. Kiipeilyä opettavat kiipeilyohjaajakurssin käyneet ja muutoin kouluttamiseen kyvyt hankkineet ihmiset.
2.1. Suomessa homman hoitaa SKIL ja sen jäsenseurat.

3. Otatko vastuuta tapahtuneista onnettomuuksista tai "läheltä piti" -tilanteista, jos opetat, koulutat tms. ilman asianomaista tietämystä ja kykyä ja/tai lainaat kamojasi.
3.1. Jos otat, niin miten, jos et, niin mikset?

--------------------------------------------------------------------------------

-- Posted by marko on 11:22 am on Sep. 28, 2001

Nuuksiolla on ilmeisesti pahaa karmaa osunut enemmän kuin muille suomen kallioille yhteensä, tai sitten se on vaan niin turistiystävällinen ja helposti saavutettava paikka että se vetää laiskoja kaupunkilaisia puoleensa.

Helpolla saavutettavuudella on hyvätkin puolensa. Pääsee lääkärikopterilla ja ambulanssilla ihan viereen!

Putosin itse ko. kalliolla yläköysitouhuissa 1996 elokuussa. Pudotusta tuli n.8m ja katsojia ja auttajia paikalla oli kymmenkunta. Syy putoamiseen ei koskaa selvinnyt. Todennäköisesti solmittu ja vuosia käytössä ollut pitkä slingi oli luistanut läpi solmun ja irronnut kun lähdin laskeutumaan kiivettyäni reitin ylös.

En ollut edes ensimmäinen kiipeejä, mutta onneksi se viimeine ko. päivänä. Jos hölmöilyni takia joku ystäväni olisi invalidisoitunut loppuelämäkseen olisi se raskas taakka kantaa omatunnollaan...

Tulos:
1½ kk sairaalaa
josta 2vko tajuttomana
Reiden murtuma ja ydinnaulaus
Ranteen pirstaleilen murtuma
Urheiluhierojan ammatin jättäminen ja uudelleen koulutus
Kiipeilyharrastuksen ja oikean käden täydellinen poisjättäminen kolmeksi vuodeksi.
Paljon lisää varovaisuutta lajia kohtaan ja nimenomaan viisasta varovaisuutta

Muistakaa tarkistaa kaikki nekin välineet joita käytätte joka kerta ja joiden ei pitäisi pettää. Ne hajoavat juuri silloin kun ette niitä tarkista.

Kaverini jonka kanssa kohtalokkaana päivänä ylä-standin rakensimme oli kysynyt minulta, "kuuluuko näiden slingin solmun vapaiden päiden olla näin lyhyet?"

Kiire ja liika innostus ajoi minut hölmöilemään ja toivon ettei se toistu kenenkään kohdalla.

Pikkuhiljaa alkaa paikat olla niin kunnossa kun ne koskaan tulevat. Ranne jäi iki-rikki, samoin paha köysikammo mutta boulderista pystyy pään ja käden puolesta jo pikkuhiljaa nauttimaan.

Varovaisuutta, järkeä ja aurinkoista kuivaa kiipeilysyksyä kaikille!

-marko-


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 

All times are UTC + 2 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group