Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /var/www/customers/klippi/public_html/phpBB3/common.php on line 106
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 160: htmlspecialchars(): charset `iso8859-10' not supported, assuming utf-8
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 87: htmlspecialchars(): charset `iso8859-10' not supported, assuming utf-8
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 129: htmlspecialchars(): charset `iso8859-10' not supported, assuming utf-8
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 130: htmlspecialchars(): charset `iso8859-10' not supported, assuming utf-8
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 214: htmlspecialchars(): charset `iso8859-10' not supported, assuming utf-8
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 916: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 916: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 916: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 1454: htmlspecialchars(): charset `iso8859-10' not supported, assuming utf-8
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3529: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3531: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3532: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3533: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
Slouppi • View topic - Jääruuvin teroitus

Slouppi

Rock climbing and Bouldering in Finland
It is currently Fri Feb 28, 2020 10:47

All times are UTC + 2 hours
Post new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 
Author Message
 Post subject: Jääruuvin teroitus
PostPosted: Sat Dec 22, 2012 18:45 
Offline

Joined: Sat Oct 01, 2011 21:29
Posts: 22
Jääruuvin teroitus pelkästään viilaamalla onnistuu useimmilta ainakin pienempien vaurioiden korjaamiseen. Ruuvin pohjatessa tukevasti kiveen, tilanne onkin jo toinen. Yhden vaurioituneen hampaan fiksaus ei oikein riitä, koska siitä tulee lyhyempi. Ruuvi voi toki näyttää hyvältä, mutta se ei mene jäähän helposti.

BD-ruuvin kierteen nousu on 6,4 mm/ kierros, ruuvin ulko- ∅ 19,8 mm, hampaiden jako 12…13 mm. Tästä seuraa, että kukin neljästä hampaasta syö 1,6 mm/ kierros. Melko pieni vaurio hampaassa aiheuttaa tuon 1,6 mm:n lyhenemisen eli se ei syö yhtään ja ruuvauksesta tulee pirun raskasta. Ja miksi se on niin raskasta, koska vaurioitunutta hammasta seuraava terä joutuu syömään kaksinkertaisen määrän (3,2 mm) jäätä/ kierros. Tämä on monelle harrastajalle varmaankin melko tuttua vääntämistä. Terävä ruuvi tiukassa paikassa helpottaa kummasti – ainakin hengittämistä.

Toisaalla on esitetty arvioita, että hampaan takapinnan muodolla olisi merkitystä jääruuvin porautumiseen. Hieman kaareva muoto, mihin tuossa arvioinnissa viitattiin, on toki kaunis ja jouheva. Muoto syntyy niin sanotusti sivutuotteena CNC-ohjatulla koneella. Hampaan takapinnan (ns. päästöpinta) ja seuraavan hampaan etupinnan (rintapinta) väliin muodostuvaa tilaa nimitetään myös lastu-uraksi.
Jääruuvia väännettäessä lisääntyvä jääpuru poistuu urasta puristumalla ruuvin ontelon kautta ulos.

Omatoimiset testailut, sekä kokemusperäinen arvio viittaavat siihen, että hampaan takapinnan kaarevalla (koneistetulla) muodolla ei ole mainittavampaa merkitystä jääpurun poistumiseen tai jääruuvin porautumiseen. Henkistä olotilaa kaunis terä epäilemättä kohentaa.

Se sijaan jääruuvin teroituksessa on pari muuta sellaista tekijää, jotka vaikuttavat jonkin verran tuohon porautumiseen. Kohtuullisen ajan lajin parissa puuhastelleena ja eri tekijöitä miettineenä, sekä kokeilleena, löysin ruuvin teroitukseen sopivaa hienosäätöä. Ainakin ne ovat keventäneet sitä vääntämistä. Sehän on selvää, että puhaltamalla ne ei edelleenkään mene paikoilleen.

Korostan, että tässä topic'ssa tarjoan lähinnä vaihtoehtoa jääruuvien teroituksiin. Massateroituksiin ei riitä kapasitetti eikä aika. Omatekoinen teroituskone toimii silti hyvin, niin ja hampaan takapinta on suora.

Mikäli teroitustarvetta tai jotain siihen viittaavaa esiintyy, ehkäpä kannattaa kysyä.

Yhteystiedot: cotefine@gmail.com
Vaihdetaan yhteystiedot
Hinta 7 €/ kpl (perusteroitus)
Posti tai matkahuolto toimii
Takuutyö


Alla mallikuvia minkälaista jälkeä sillä saa aikaiseksi (BD ja Grivel).


Attachments:
Ruuvit web.jpg
Ruuvit web.jpg [ 42.2 KiB | Viewed 1788 times ]


Last edited by HcHanski on Sat Jan 11, 2014 13:22, edited 1 time in total.
Top
 Profile E-mail  
 
 Post subject: Re: Jääruuvin teroitus
PostPosted: Tue Dec 25, 2012 15:45 
Offline

Joined: Tue May 06, 2008 13:11
Posts: 159
Hyvältä näyttää jälki. Millaista hintaa pyydät? Ruuveja teroituksen tarpeessa mahdollisesti 3-5 kpl.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 

All times are UTC + 2 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group