Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /var/www/customers/klippi/public_html/phpBB3/common.php on line 106
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 160: htmlspecialchars(): charset `iso8859-10' not supported, assuming utf-8
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 87: htmlspecialchars(): charset `iso8859-10' not supported, assuming utf-8
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 129: htmlspecialchars(): charset `iso8859-10' not supported, assuming utf-8
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 130: htmlspecialchars(): charset `iso8859-10' not supported, assuming utf-8
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 214: htmlspecialchars(): charset `iso8859-10' not supported, assuming utf-8
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 916: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 916: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 916: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 1454: htmlspecialchars(): charset `iso8859-10' not supported, assuming utf-8
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3529: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3531: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3532: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3533: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
Slouppi • View topic - Varmistuslaite yk-sooloon

Slouppi

Rock climbing and Bouldering in Finland
It is currently Sun Jul 12, 2020 17:52

All times are UTC + 2 hours
Post new topic Reply to topic  [ 8 posts ] 
Author Message
 Post subject: Varmistuslaite yk-sooloon
PostPosted: Sun Jun 13, 2010 14:17 
Offline

Joined: Mon Jan 05, 2004 02:00
Posts: 37
Location: jkl
Moi.

Onko kellään kokemusta DMM:n Buddystä?

Olen pohtinut, minkä itsevarmistavan laitteen hankkisin projektien työstämiseen. Petzlillä on tietty useita vaihtoehtoja, mutta niissä kaikissa taitaa olla "hampaistus" jarrukammessa ja se vähän arveluttaa köyden kannalta, vaikka ne kulutustavaraa ovatkin.

Muutakin voi suositella.

Kiitos.

Antti


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Varmistuslaite yk-sooloon
PostPosted: Sun Jun 13, 2010 17:23 
Offline

Joined: Fri Jun 30, 2006 11:00
Posts: 28
Location: Espoo
Tsekkaa Mountain Shopista Camp:in Lift...se on ainakin "hampaaton" väline...

-Oskari


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Varmistuslaite yk-sooloon
PostPosted: Sun Jun 13, 2010 20:45 
Offline

Joined: Mon Oct 14, 2002 02:00
Posts: 55
Location: Helsinki
Valmistajan hyväksymiä laitteita yläköysisoolokiipeilyyn on aika vähän.
Wrenin Soloist taitaa olla vartavasten ala- ja yläköysi sooloiluun suunniteltu härveli. Varmaan menee Jenkeistä tilaamiseksi. http://www.mtntools.com/cat/rclimb/bela ... oloist.htm
Silent partner vois olla kans, mutta pelkkään yläköysittelyyn kallis ja painava.

Hyväksymättömistä Campin Lift näyttää kyl ihan hyvältä peliltä. Dolomiiteilla yksin treenaileva opas esitteli titaaniversioitaan Liftistä ja kehui. Hampaattomista vaihtoehdoista MacLeod käyttää ainakin Petzlin Shunttia (jotkut moittivat vaaralliseksi jos menee käsillä sössimään, mutta niin on moni muukin laite).

Ite en ole raaskinut tilata Soloistia tai Silent Partneria ja olen käyttänyt hampaallisia laitteita,. Ovat toimineet ihan hyvin.
Mini-Traxion on ihan jees, mutta siinä tippuu parikyt senttiä ennen kuin laite ottaa kiinni (ärsyttävää projektoidessa).
Toimiva systeemi on ollut rintaan viritetty nousukahva. Topissa lisää atc:n, ottaa painon siihen, vapauttaa leuan ja laskeutuu alkuun. En kuitenkaan suosittele tätä enkä mitään muutakaan, end of disclaimer.
Hampaalliset nousulaitteet ovat kaikki vaarallisia, jos niihin otetaan lentoja siten että köysi ei ole valmiiksi suht kireällä. Jos köyteen tippuu ja ylhäältä tuleva köysi on luupilla edessä, ei köyteen tarvitse tippua kovin korkealta jotta mantteli vähintään vaurioittuisi.
Sooloyläköysittelyyn saa turvallisuutta, kun on vierellä toinen yläköysi (dynaaminen) jossa on valmiita kasisolmuja joihin klippailla. Varsinaiseen köyteen tehdyt backup-solmut ottavat painon pois köydestä ja häiritsevät köyden syöttöä laitteeseen.


Top
 Profile E-mail  
 
 Post subject: Re: Varmistuslaite yk-sooloon
PostPosted: Mon Jun 14, 2010 09:35 
Offline

Joined: Fri Jan 04, 2008 08:43
Posts: 19
Mini Traxion on todella hyvä laite. Itse olen käyttänyt tuota todella paljon ja taitaapi olla esim Petzl:n vehkeistä niitä ainoita joita suosittelevat tuohon touhuun. Ei ole ikinä tehnyt köydelle mitään (tarkistan köyden yleensä aina kiipeilysessioiden jälkeen, sekä olen kiivennyt sekä dynaamisella että staattisella). Tuon Eetun mainitseman tippumisen saa eliminoitua siten, että kiristää Traxionin olkapään yli varustelenkillä, jolloin se on oletusarvosesti asennossa jossa olisit siinä roikkuessasi. Toimii todella hyvin. Tuosta löytyy paljon infoa esim täältä: http://www.supertopo.com. Tosin sivuhuomautuksena tuohon linkkiin se, että kahta laitetta ei tarvitse välttämättä. Jos haluaa olla erittäin varma, niin silloin voi kiinnittää laitteet kahteen rinnakkaiseen köyteen (en ole itse ikinä tehnyt näin), eikä yhteen kuten suosittelevat tuolla.

Tuota käyttäessä laite pitää aina kuormittaa ennen kiipeilyn aloittamista ettei ajatuksissaan lähde kiipeämään avoimella laitteella. Laite ei myöskään avaudu itsestään kovinkaan helpolla. Ainoat tilanteet joissa voisin kuvitella tuon avautuvan itsestään kiipeilyn aikana, on offwidth halkeamat - itsellä tosin ei ole ikuna näin tehnyt (vaikka olen tahallaan koittanut saada laitetta avautumaan). Poikkaroivia reittejä ei tuolla kannattane kiivetä.

Hampaattomuus ei aina tarkoita että laite olisi parempi. Hampaaton laite voi myös puristaa köyttä kasaan kun sitä kuormittaa paljon. Esim Shuntin tapauksessa (jota Petzl EI muuten suosittele tähän tarkoitukseen), laite ei välttämättä ota kunnolla kiinni negatiivisilla reiteillä. Tästä löytyy tapauksia. Toinen ongelma on tuo laitteeseen tarttuminen tippuessa. MT:n kohdalla näitä ongelmia ei ole.

Jep, mutta en halua myydä MT:ä - valitse itse. :) Tässä on vain minun kokemuksia. Varmasti vastakkaisia mielipiteitäkin on.

Yläköysisooloilu on hauskaa vain jos ei ole kiipeilykaveria tai tarvitsee treenata paljon jotain reittiä. :)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Varmistuslaite yk-sooloon
PostPosted: Mon Jun 14, 2010 15:00 
Offline

Joined: Wed Oct 15, 2003 02:00
Posts: 54
Location: Espoo
Olen käyttänyt Campin Lift monta vuotta, ja se on toiminut tosi hyvin. Itse asiassa käytössä on kaksi, dynaaminen köysi kiinnitetty yläankkuriin kahdella kasisolmulla, ja kaksi köyttä tulee alas (hyvä tuplavarmistus). Lifti on helppo kiinnittää, ei kuluta köyttä, on helppo irrottaa esim laskeutumista varten.


Top
 Profile E-mail  
 
 Post subject: Re: Varmistuslaite yk-sooloon
PostPosted: Mon Jun 14, 2010 18:08 
Offline

Joined: Sun May 11, 2003 02:00
Posts: 335
Location: Hki/Tku
Petzlillä on hampaattomia laitteita myös microsender. Ei löydy itseltä, mutta tuo minitraxion on toiminut ihan hyvin. Tuosta kahden köyden käytöstä jo mainittiinkin täällä. Eli mitä laitetta käyttääkin, on köyden suojaaminen tosi tärkeää, ja kahden köyden käyttökin on usein hyvä idea. Etenkin toistuvat pudotukset köyteen, pienet heilarit yms kuluttavat köyttä joskus todella nopeasti, ja et useinkaan näe vauriokohtaa itse, eikä kukaan muukaan. Ja kun on kaksi köyttä käytössä, on reitin päältä alas laskeutuminen helppoa, ilman mitään turhia säätöjä.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Varmistuslaite yk-sooloon
PostPosted: Mon Jun 14, 2010 19:51 
Offline

Joined: Wed Dec 19, 2001 02:00
Posts: 208
Location: Metsola, Kotka
Yksi verme, joka ei tässä ole tullut vielä esille on Trangon Cinch (http://www.trango.com/belay_rappel/Cinch). Se on hampaaton ja toiminnaltaan hyvin pitkälti samanlainen kuin Grigri. Sillä voi varmistaa, laskeutua ja lisäksi käyttää itsevarmistukseen. Käytin aikaisemmin Campin Liftiä, Cinch on ollut oman kokemuksen perusteella selvästi parempi. Köysi luistaa sujuvammin läpi ja vehje on huomattavasti jämäkämmän oloinen.

Oli itsevarmistuslaite mikä hyvänsä, kiinnitän sen valjaiden lisäksi ylhäältä. Esim. kaksi 60cm slingiä toimii hyvin ylävaljaana ja ne voi klipata suoraan varmistuslaitteen karabiiniin. Näin laite pysyy paremmin oikeassa asennossa, eikä tule turhaa släkkiä.

Poikkarit ja kovin ulkonevat linjat ovat hankalia itsevarmistaen. Niissä ei toimi oikein mikään muu kuin oikea varmistaja...


Top
 Profile E-mail  
 
 Post subject: Re: Varmistuslaite yk-sooloon
PostPosted: Mon Jun 14, 2010 21:06 
Offline

Joined: Mon Jan 05, 2004 02:00
Posts: 37
Location: jkl
Ok, kiitos kaikille tähän saakka. Olin ajatellutkin tuota kahden köyden käyttöä, kun sitä eräässä vanhassa Climbingin jutussa suositeltiin. Samassa yhteydessä mainittiin Minitraxion, joka voisi olla monikäyttöisyyden vuoksikin hyvä valinta. Pitää tutustua vielä Cinchiin...

Antti


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 8 posts ] 

All times are UTC + 2 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group