Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /var/www/customers/klippi/public_html/phpBB3/common.php on line 106
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 160: htmlspecialchars(): charset `iso8859-10' not supported, assuming utf-8
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 87: htmlspecialchars(): charset `iso8859-10' not supported, assuming utf-8
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 129: htmlspecialchars(): charset `iso8859-10' not supported, assuming utf-8
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 130: htmlspecialchars(): charset `iso8859-10' not supported, assuming utf-8
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 214: htmlspecialchars(): charset `iso8859-10' not supported, assuming utf-8
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 916: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 916: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 916: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/session.php on line 1454: htmlspecialchars(): charset `iso8859-10' not supported, assuming utf-8
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3529: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3531: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3532: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 3533: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /common.php:106)
Slouppi • View topic - Tarvii apua jääkiipeilyyn

Slouppi

Rock climbing and Bouldering in Finland
It is currently Thu Apr 25, 2019 09:45

All times are UTC + 2 hours
Post new topic Reply to topic  [ 6 posts ] 
Author Message
 Post subject:
PostPosted: Mon Jan 20, 2003 18:41 
Offline

Joined: Mon Jan 20, 2003 02:00
Posts: 7
Satuilin tästä Rakkaankin, mutta pistetään tännekin. Copy-Paste suoraan Rakasta:

Nyt on tullut muuton takia uudet kujeet eteen ja kaipaisin hiukan vinkkiä kokeneemmilta. Vanhoilla nurkilla jääreitit olivat aina alle yhden kp:n, joten välivarmistuksiin ei tullut kiinnitettyä juuri huomiota. Alppireiteillä taas löytyi aina joku tasenne ja/tai kallionkolo mistä pystyi ongelmitta fiksaamaan varmistuspisteen.

Kuinka olette toimineet, kun jääreitti onkin sen yli yhden kp:n ja varmistuspiste tehdään jyrkälle kohdalle?

Itse näin jo muutaman päivän aikana lukemattoman määrän erilaisia tapoja, mutta osaisiko joku sanoa jo suoralta kädeltä hyviä ja huonoja puolia. Mahdollisimman yksinkertainen houkuttelee eniten, vaikka se vaatisi hiukan ylimääräistä tavaraa mukaan.

Sitten pieni sivukomentti. Nykyään kun tämä liissitön ja äärimmäisen vapaa jääkiipeily/mixta on in, niin kuulin mielenkiintoisen kommentin. Kiipesin reitin ja laitoin ruuvit seuraavalla tavalla: Oletetaan, että ruuvi tulee oikealle puolelle. Vasen hakku varsin ylös. Oikea hakku oikein huolella vähän alemmaksi. Oikean hakun alapäähän jatko kiinni ja jatkon toiseen päähän köysi kiinni. Seuraavaksi ruuvi jäähän ja jatkon siirtäminen hakusta ruuviin. Ja ei kun menoksi. No tämäpä olikin erään paikallisen mielestä huijausta. Eli jatko olisi pitänyt laittaa puhtaasti kiivetessä ruuvin ja sitten köyteen. Hakkuun laittaminen on epäeettistä... Painoa siis sille jatkolle ei missään vaiheessa lasketa. Se on vain väliaikainen varmistus, kun ruuvia laittaa.

Kuinkas tämä toimenpide sijoittuu Sloupin eettisyystoimikunnassa?


Top
 Profile E-mail  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon Jan 20, 2003 21:17 
Offline

Joined: Mon Jan 28, 2002 02:00
Posts: 238
Eiköhän nyt kuitenkin ole tärkeämpää miltä itsestä omalla tavalla kiivetessä tuntuu kuin mitä muut ajattelevat. Siispä kukin taplaa tyylillään, ja kaiken lisäksi koko jääkiipeilyhän on kuitenkin Aidia, kun käyttelee rautoja ja hakkuja :smile:.

Kuten Rakassakin jo todettiin niin vaikkei tuo tyylisi välttämättä täytä "jää/mixed vapaa-kiipeilyn" etiikkaa niin eipähän ainakaan varmistaja/kukaan alla oleva saa hakkua päähänsä.

Ilman suurempia omakohtaisia kokemuksia hyvältä vinkilta vaikutti uusimman Rock&Ice:n artikkelin kikka. Siispä kiivetessä puoliköysillä teet ständin kahdella 22cm jääruuvilla, joihin kiinni lukko karabiinit. Sitten omista valjaista köydet siansorkalla karabiineihin (yks per ruuvi), tupla kasi tasotettuna (equalised) ruuvien jälkeen, johon Reverso tai vast. itselukkiutuva varmistuslaite. Säästää turhalta romulta ja äkkiseltään ajatellen pitäisi toimia. Helpottamaan valjaissa roikkumista napauttele vielä hakuilla vähän suuremmat kolot jaloille.

Käyppäs siis ostamassa tai lukemassa kirjastossa toi uusin Rock&Ice.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Tue Jan 21, 2003 09:50 
Offline

Joined: Thu Jun 13, 2002 02:00
Posts: 7
Location: Kauniaisten kallioluola
Teoriaa opettaa hyvin kirja How to Iceclimb (Luebben) käytönnön opettaa kokemus. Kaksikin ruuvia voi olla riittävä, mutta kokemattomana kannattaa laittaa kolme ja tasapainottaa ne cordelettella (pitkä 6-8 mm naru), myös edellä mainittu siansorkka molemmista köysistä ruuveihin on hyvä (2 x halfrope). Jäällä olen varmistanut suoraan valjaista aika kireällä köydellä, koska näin pystyn vähentämään ankkuriin kohdistuvia voimia kakkosen pudotessa. Tässä pitää sitten osata irrottautua tarvittaessa systeemistä, eli prussik köyteen ja ruuvisulkurenkaalla ankkuriin (huom french prussik ei toimi niin hyvin jäisessä köydessä kuin "normaali").

Jos sulla oli liissit, niin eettisesti sanoisin ettet kiivennyt vapaasti. Mutta jos ruuvia laittaessa laitat jatkon hakun perään, eikä siihen varata painoa, on se mielestäni vapaasti kiivetty, eli et käyttänyt sitä apuna kiipeämisessä vaan lisävarmistuksena ennen ruuvia. Jos käytät liissejä tai fifiä apuna kiipeämisessä et ole kiivennyt vapaasti, yksinkertaista???

MUTTA HYVÄT IHMISET älkää tinkikö turvallisuudesta kiivetessänne, sadan vuoden päästä on ihan sama oletteko kiivenneet milläkin tyylillä, mutta omalta kohdaltanne elämä voi päättyä tyhmiin ratkaisuihin ennen taitojen karttumista.

Sitten kaino pyyntö kun tuota jäätä on niin vähän: please, älkää yläköysitelkö Haukilahdessa, siellä voi boulderoida ja kehittää taitojaan ilman yläköysittelyäkin, kiivetkää vaikka niin ylös kuin uskallatte ja samoja jälkiä alas, maahan välillä laskeutumatta niin monta kertaa kuin jaksatte. Tai sitten siinä on tosi upea poikkikulku 30 m, jossa kehittyy myös drytooling taidot.

AK


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu Jan 23, 2003 12:14 
Offline

Joined: Mon Feb 04, 2002 02:00
Posts: 43
Location: Helsinki
Missä päin Haukilahtea voi jääkiipeillä?

-A


Top
 Profile E-mail  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu Jan 23, 2003 20:28 
Offline

Joined: Mon Dec 24, 2001 02:00
Posts: 298
Location: One Pint
Vissiinkin tässä tarkoitetaan sitä Haukilahden sillan vieressä olevaa kallioleikkausta. Siinä on ainakin näkyny jotain jengiä boulderoimassa. Ei oo alastulo ihan suoraan motarin ojaan, vaikka aika lähellä kyllä.


Top
 Profile E-mail  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu Jan 23, 2003 21:55 
Offline

Joined: Mon Jan 28, 2002 02:00
Posts: 238
Joo ei tipu motarin ojaan vaan motarin vieres olevalle kevyenliikenteen väylällä.

Bonuksena koiranulkoiluttajat saavat varoa jään (ja kiven palasia). Eli kannattaa olla kohtuu varovainen niin siinä voi kipuilla viellä jatkossakin.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 6 posts ] 

All times are UTC + 2 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group