Hei!
Kiitos kysymyksistä! Tässä vastauksia
1. Miksi uskot, että SKIL:in hallituksen puheenjohtajaksi on ehdolla useampi ehdokas?
Kevätkokouksen jälkeen liiton toiminnasta on käyty aktiivista keskustelua ja porukkaa on koitettu herätellä mukaan. Hienoa, että homma näyttää toimivan! Omasta puolestani olen ehdolla siksi, että haluan tarjota panokseni liiton toimintaan ja uskon sen olevan parhaassa mahdollisessa käytössä tässä hallituksen puheenjohtajan roolissa.
2. Mitä hyvää ja/tai huonoa on SKIL:in (ja sen hallituksen) toiminnassa nyt?
SKIL:n hallituksen sisällä vaikuttaa olevan työskentelyssä hyvä henki ja hallituksessa on paljon kiipeilyalan pitkäaikaista kokemusta edustettuna. Hallituksen osalta viestinnässä sidosryhmille ja jäsenille on ainakin tekemistä. Kiipeily on lajina kasvanut vahvasti viimeisten vuosien aikana ja SKIL ei mielestäni ole pysynyt omassa toiminnassaan kehityksen vauhdissa. Tarvitaan vaan hieman uutta virtaa ja parempia työkaluja, niin homma saadaan rokkaamaan hienosti!
3. Mitkä ovat SKIL:in kolme suurinta haastetta seuraavan kahden vuoden aikana?
1. SKIL:n tarkoituksen kirkastaminen.
2. Hallituksen ja valiokuntien sekä jäsenistön välisen yhteistyön kehittäminen.
3. Toteuttaminen.
Kun liiton toiminnan tarkoitus on selvä kaikille toiminnassa mukana oleville ja jäsenistö, jota liitto edustaa ja hallitus, joka edustaa jäsenistöä, ovat asiasta samalla sivulla, saadaan aikaan yhteiset päämäärät, joihin pääsemistä kaikki ovat motivoituneita tukemaan. Kun päämäärät ovat selvillä ja kaikki ovat valmiina seisomaan niiden takana, asioita saadaan myös aikaiseksi, eikä homma jää vaan jutusteluksi.
4. Mitä konkreettisia muutoksia tekisit vastaamaan näihin haasteisiin?
Toisin avuksi työkaluja, joilla saadaan työntekoa helpotettua ja lähtisin rakentamaan liiton toimintakulttuuria uusiksi.
5. Kuka toteuttaa nämä muutokset?
Työkaluja ja jonkin verran työvoimaa on ostettava ulkoa, mutta voimaa on löydettävä liiton tulevan hallituksen ja valiokuntien sisältä. Uskon, että hallituksen puheenjohtaja pystyy omalla toiminnallaan tekemään paljon asioiden edistämiseksi. Luonnollisesti myös toiminnanjohtajalla on suuri rooli muutosten läpivienmisessä.
6. Kuinka paljon aikaa olet valmis panostamaan SKIL:in hallituksen puheenjohtajuuteen?
En ajatellut laskea tunteja. Tuskin tässä on kukaan tuntipalkoille pääsemässä, mutta päämääriin on päästävä ja se ei tule ilman työtä.
7. SKIL:n jäsenmäärä laahaa perässä kiipeilijämääriin nähden. Enemmän jäseniä tarkoittaisi enemmän jäsenmaksuja ja siten enemmän toimintamahdollisuuksia. Miten liitto voisi paremmin auttaa
a) uusien seurojen perustamista tai
b) vanhoja seuroja rekrytoimaan uusia jäseniä?
c) Vai pitäisikö olla “Loimaan seura,” suora mahdollisuus nauttia SKIL:n eduista ilman pakollista kerhojäsenyyttä?
d) En usko, että SKIL:n jäsenmäärä laahaa, koska liittoon on vaikea liittyä tai seuroja ei ole tarpeeksi. Uskon, että liiton jäsenmäärä lähtee nousuun, kun liitto saa kirkastettua olemassaolonsa tarkoituksen itselleen ja ennen kaikkea viestittyä sen selkeästi potentiaalisille jäsenille. Tähän tietenkin tarvitaan jäsenseuroja, joten hyvä yhteistyö ja yhteinen viesti korostuvat, jotta tähän päämäärään päästään. Tiedämme omasta kokemuksesta, että SKILn jäsenyyttä myydään useasti halvan vakuutuksen turvin ja olemme nyt näkemässä mihin se kehitys johtaa. Jäsenseurojen kautta liittoon kuulumisesta pitää tehdä kiipeilijöille haluttava asia, eikä sen pitäisi olla missään nimessä vaikeaa.
8. Miten takaat sen, että SKIL palvelee kaikkia jäseniään (pieniä ja isoja, etelässä ja pohjoisessa, teknoajia ja sormilautalijoita, sekä köysitykkejä, boulderoijia ja alppikiipeilijöitä, niin sisällä, ulkona kun siinä välissä), ei vaan määrällisesti suurinta tai aktiivisinta jäsenistöään? Vai tulisiko SKIL:in palvella vain tai ensisijaisesti aktiivisinta enemmistöään?
SKIL:n tarkoitus on edistää kiipeilyn harrastamista Suomessa. Kun liitto tekee tämän hyvin, se palvelee kaikkia jäseniään tasavertaisesti.
9. Kiipeilyyn liittyvä ammatinharjoittaminen on yleistynyt myös suomessa. Miten SKIL palvelee heitä, vai palveleeko ollenkaan? Eli, mikä on painopiste harrastajien ja ammattilaisten etujen valvomisessa?
Palvelee. Edistämällä kiipeilyä, liitto palvelee ja luo edellytyksiä ammattimaisen toiminnan synnylle lajin ympärille. Näen liiton ehdottomasti enemmän jäsenistönsä palvelutarjoajana kuin edunvalvojana. Yksi tärkeimmistä palvelukokonaisuuksista ammattilaisille on SKIL:n tarjoama koulutus. Koulutus on mielestäni yksi tärkeimmistä väylistä muokata kiipeilykulttuuria, sillä koulutetut ammattilaiset ovat yksi lajin tärkeimmistä rajapinnoista rivikiipeilijän tai aloittelijan näkökulmasta. Näin liitto koskettaa sekä aloittelijaa että ammattilaista.
10. Miten koulutusjärjestelmää muutetaan niin, että eri osaamistaustan omaavat henkilöt voivat näyttää pätevyytensä ja saada heidän tasolleen sopivaa koulutusta (niin kuin toimintasuunnitelmassa sanotaan)?
Liiton toimintasuunnitelma koulutustoiminnan osalta tehdyssä näyttää hyvältä. Haen liiton puheenjohtajaksi, jotta voisin tukea hallituksessa ja valiokunnissa työskenteleviä eri kiipeilyn osa-alueiden asiantuntijoita heidän tehtävissään. Uskon, että liiton hallituksesta löytyy käytännön tasolta osaamista tämän kysymyksen ratkaisuun. Yleisellä tasolla minusta liiton koulutuksen painopisteen tulee olla nimenomaan kiipeilyn ammattilaisten koulutuksessa ja turvallisuuskoulutuksessa, sillä tämän osaamisen kasvattaminen luonnollisesti tuo mukanaan perusosaamisen välittymistä rivikiipeilijöille. Koulutustoiminnan painopiste on ollut vahvasti köysitoiminnan ohjauksen koulutuksessa, mutta jotta toimintaa saataisiin vastaamaan tämän päivän lajin kehitystä, olisi reitinteon ja boulderointiin liittyvän koulutuksen lisääminen mielestäni ainakin keskustelunarvoinen asia.
11. Oletko käytettävissä SKIL:in hallituksen toimintaan, vaikka sinua ei valita puheenjohtajaksi? (kyllä/ei)
ei
Kysellään ihmeessä jos on lisää kysyttävää!
Henna M
BK Climbers ry